Kleur en dementie

Mode en kleur is qua smaak verschillend per persoon. De een heeft een hekel aan bijvoorbeeld oranje, de ander haat de kleur blauw. Kleur speelt een grote rol in het dementie vriendelijk maken van een leefomgeving. Denk hierbij aan kleur zoals in verf, maar ook aan de kleur van bepaalde materialen in bijvoorbeeld het het interieur. 

Veel theorieën zijn er over welke kleuren het meest geschikt zijn voor mensen met een dementie. Activerende kleuren als rood en blauw kunnen prikkels geven die je bewust kan gebruiken, rust geven deze kleuren absoluut niet. Pasteltinten worden in ruimtes veelal gebruikt om rust te creëren.

Mensen met dementie, veelal ouderen, herinneren zich vaak nog de beelden van veertig of vijftig jaar geleden. Kleuren uit die periode kunnen nog heel sterk onderdeel zijn van hun belevingswereld. De meeste herinneren zich de 50- en 60er jaren beter dan bijvoorbeeld de jaren 90. De stijl zoals we die nu kennen in de vorm van retrostijl wordt daarom nu ook veelal toegepast in de verschillende zorginstellingen. Er is een grote behoefte aan herkenbaarheid en vertrouwdheid. Ook geuren kunnen hier aan bijdragen, daarover de volgende keer meer.