Dementie en Muziek

Er komen steeds meer en beter inzichten voor mensen met dementie. Zeker ook als het om muziek gaat. Muziek kan vergeten herinneringen of een gevoel wat daarbij hoort weer in terug in herinnering brengen. Dat dit positieve effecten met zich mee brengt wordt ook meer en meer bewezen.
Het is onderzocht dat bij de muziek van zo rond het twintigste levensjaar de herinnering het grootst is. En de smaak van muziek kan behoorlijk verschillen. 

Muziek beïnvloedt de stemming zeer positief en het is dé manier om contact te leggen. Zelfs als men al in een ver gevorderd stadium van de emotie zit. Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vervaagd! Allerlei herinneringen, verhalen en zeker ook emoties, komen naar aanleiding van de muziek los. Muziektherapie is effectief en helpt bij het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand.

Misschien kent u het filmpje van Marta. Marta heeft alzheimer, maar verandert weer in een ballerina bij horen muziek. (Bron: RTL Nieuws)

Muziek activeert en verbetert dus de stemming. En muziek leidt af op stressvolle momenten. Volgens Alzheimer Nederland is muziek voor mensen met dementie onmisbaar bij het creëren van een prettige sfeer, zowel thuis als in het verpleeghuis.